NOS Sport

Twee jaar na München pakt turner De Munck weer EK-zilver op paard voltige

Turner Loran de Munck heeft voor de tweede keer in zijn loopbaan EK-zilver gewonnen op het onderdeel paard voltige.

Sinds zijn zilveren plak van twee jaar geleden ging het even wat minder met De Munck, maar in Rimini toonde de 24-jarige De Munck echter weer zijn klasse. Een prachtige oefening met een piepklein schoonheidsfoutje bracht hem een score van 14,933.

Alleen de Ier Rhys McClenaghan, tweevoudig wereldkampioen en drievoudig Europees kampioen op dit onderdeel, deed het beter: 15.300.

De Munck turnt overtuigend naar tweede EK-zilver op paard voltige

Hoe moeilijk paard voltige is, bleek wel toen meervoudig olympisch, wereld- en Europees kampioen Oleg Vernjajev vroeg in zijn oefening van het toestel viel.

De Oekraïner - de nummer twee in de meerkampfinale - was in de kwalificaties de beste, maar kon een topklassering nu meteen uit het hoofd zetten.

Lachende Georgiou

De verrassende Europees kampioen op de meerkamp, de Cyprioot Marios Georgiou, maakte geen fout.

Sterker, Georgiou krikte zijn uitgangswaarde ten opzichte van de kwalificaties met een half punt omhoog en besloot een bijna foutloze oefening met een brede glimlach.

Uiteindelijk bleek zijn oefening slechts goed genoeg voor brons.

  • AFP
    De Cyprioot Marios Georgiou, de verrassende kampioen op de meerkamp, werd met een brede lach derde.
  • AFP
    Loran de Munck bezig aan zijn oefening op paard voltige in de finale van de EK in Rimini.
  • NOS
    De Ier Rhys McClenaghan prolongeerde zijn Europese titel.

Bij de scores van De Munck en McClenaghan kwam Georgiou echter niet in de buurt. Beiden zullen komende zomer een gooi doen naar olympisch goud in Parijs, al zal de concurrentie uit bijvoorbeeld de Verenigde Staten en Japan stevig zijn.

Griek Petrounias schrijft geschiedenis

'Lord of the Rings' was ooit de bijnaam van Yuri van Gelder. Die bijnaam komt nu toe aan de Griek Eleftherios Petrounias, die als eerste man voor de zevende keer Europees kampioen werd op het onderdeel ringen.

Hij deelde het record met de Hongaar Krisztian Berki, die tussen 2005 en 2012 zes keer de beste was op paard voltige.

  • AFP
    Eleftherios Petrounias
  • AFP
    Luke Whitehouse prolongeerde zijn Europese titel op vloer.
  • AFP
    Luke Whitehouse versloeg de favoriet Artem Dolgopyat in Rimini.

Op het onderdeel vloer ging de titel naar de Brit Luke Whitehouse. De 21-jarige Engelsman greep vorig jaar verrassend de Europese titel op dit onderdeel, maar gold zeker niet als favoriet in Rimini.

Die eer was voor de in Oekraïne geboren Israëliër Artem Dolgopyat, de regerend olympisch en wereldkampioen.

In de kwalificaties was Dolgopyat met een topscore van 15.200 bijna een halve punt beter dan Whitehouse. Maar in de finale bleek ook Dolgopyat, die de stabiele landing als handelsmerk heeft, kwetsbaar.

Na een indrukwekkende combinatie stapte hij met een voetje buiten de lijnen, kreeg daardoor een tiende aftrek en dat kostte hem het goud. Whitehouse bleef wel foutloos en hield de Israëliër 0,033 achter zich: 14,866 om 14,833.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl