De Chinese president Xi Jinping ontmoet zijn Franse evenknie Macron
NOS Nieuws

Zeldzaam Chinees staatsbezoek in Europa, waar is president Xi op uit?

De Chinese president Xi Jinping brengt deze week een zeldzaam bezoek aan Europa. Voor het eerst in vijf jaar zet Xi weer voet op Europese bodem en dat is niet zonder reden.

Xi is zijn staatsbezoek in Frankrijk begonnen met een ontmoeting met de Franse president Macron. De beide staatshoofden proosten op zestig jaar diplomatieke betrekkingen tussen de landen. Maar na de feestelijke viering van die mijlpaal komen andere zaken aan de orde. Hoewel Macron zich zal inspannen om de oorlog in Oekraïne te bespreken, zal het gesprek vooral over handel gaan.

Reden voor EU-commissievoorzitter Von der Leyen om ook aanwezig te zijn bij het bezoek in Parijs. Bovenaan haar agenda staat "eerlijke concurrentie" tussen de Europese Unie en China. De afgelopen tijd heeft de Europese Commissie verschillende onderzoeken geopend naar concurrentie en staatssteun vanuit China, zoals over goedkope elektrische auto's die de Europese markt op komen.

Na het bezoek aan Frankrijk reist de complete Chinese delegatie door naar Servië en Hongarije. In Servië woont Xi woensdag een herdenking bij van het NAVO-bombardement op de Chinese ambassade in 1999. Bij het vergissingsbombardement, waar Washington excuses voor aanbood, kwamen drie Chinezen om het leven. China heeft die excuses nooit geaccepteerd en gebruikt de kwestie om de steun aan Rusland te rechtvaardigen.

Met het bezoek van Xi aan de herdenking krijgt de NAVO een veeg uit de pan. De Chinese president wil in Belgrado nog maar eens zeggen dat de Amerikanen niet te vertrouwen zijn en dat daar iets tegenovergesteld moet worden. Niet alleen Servië staat op goede voet met China, ook Hongarije zet de deur steeds meer open voor Chinese betrekkingen.

De grootste elektrische autofabrikant ter wereld, het Chinese BYD (Build Your Dreams), gaat een fabriek in Hongarije bouwen. Dat de Hongaarse leider Orbán zijn relatie met China niet onder stoelen of banken steekt, bleek begin dit jaar toen de twee landen hun handtekening zetten onder een soort veiligheidsovereenkomst. Die kwam erop neer dat Chinese politieagenten in Hongarije mogen patrouilleren en Chinese burgers kunnen controleren. Dat gebeurt ook al in Servië.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl